ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΟΞΥΑ, Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021
 
Η γιορτή κάστανου και τσίπουρου έχει πλέον καθιερωθεί στην πανέμορφη σε όλες τις εποχές, Γραμμένη Οξυά!
Μια πολύ ωραία εκδήλωση του Συλλόγου Γραμμενιοξυωτών.
 
Η γιορτή πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο του Οκτώβρη και συνδυάζεται με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
 
 
Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου μετά τον εκκλησιασμό, την επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμη των πεσόντων ηρώων και την κατάθεση στεφάνων, ο Σύλλογος Γραμμενιοξυωτών πρόσφερε στην πλατεία της Γραμμένης Οξυάς ψημένα κάστανα, τσίπουρο και κρασί συνοδευόμενο με μεζέδες σε όλους.
 
Μόλις ο Νίκος Ρήγας "έβγαλε τα κάστανα απ' τη φωτιά", τα πολυφωνικά δημοτικά τραγούδια που τραγουδούσαν χωρίς μουσικά όργανα οι Γραμμενιοξυώτες -συνοδεία μόνο την φλογέρα-, έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσει το γλέντι. 
 
Η "Κατερίνα Κατσιγιάννη" με την κρυστάλλινη φωνή  της, τραγουδίστρια παραδοσιακής δημοτικής μουσικής από το Βαλτεσινίκο Αρκαδίας  δεν σταμάτησε να παρακινεί τους Γραμμενιοξυώτες να τραγουδάνε από την στιγμή που μπήκαν τα κάστανα στην φωτιά μέχρι το τέλος της εκδήλωσης. 
 
Παρόλο τους 5°C η ατμόσφαιρα ήταν μαγική. Το κέφι και το παραδοσιακό Ρουμελιώτικο γλέντι κρατήθηκε αμείωτο. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους Γραμμενιοξυώτες που με μεγάλη προθυμία και την πολύ αγάπη  για το χωριό του, ετοίμασαν αυτήν την ωραία γιορτή.
 
Ευχή όλων είναι του χρόνου να ανταμώσουμε και πάλι στην πιο φιλόξενη πλατεία της ορεινής Ναυπακτίας, την πλατεία της Γραμμένης Οξυάς.
Καλό χειμώνα και του χρόνου με υγεία!
 
Η διαδρομή για το χωριό Γραμμένη Οξυά συγκαταλέγεται στις κορυφαίες διαδρομές της Δυτικής Φθιώτιδα και όχι μόνο!
Tα γήινα χρώματα του φθινοπώρου της Σαράντενας -ένα μαγικό τοπίο της φύσης- ξεπροβάλλουν στην διαδρομή και τίποτα, δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την οπτική πανδαισία που σχηματίζουν οι χρωματισμοί των φυλλωμάτων της φτέρας και των δέντρων του δάσους της οξιάς.
Είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για "να πάρεις τα βουνά".
 
Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους: Cleopatra Dimopoulos, Ελενη Κυριλη, Νίκος Ανδρίτσος, Ηλίας Βλάχος, Βασίλης Μπέτζελος 
για το φωτογραφικό υλικό και videos που μου επέτρεψαν να χρησιμοποιήσω.