Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης (ΘΕΣΜα) θα επισκεφτεί το χωριό μας και θα μας παρουσιάσει το θεατρικό έργο «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά σε σκηνοθεσία Κώστα Μέρρα. Πρόκειται για ένα αλληγορικό θεατρικό κείμενο με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις που γράφτηκε το 1946, στην περίοδο του Εμφυλίου.

Το εισιτήριο θα είναι προαιρετικό. 

Περισσότερες πληροφορίες για το ΘΕΣΜα αλλά και για την παράσταση μπορείτε να βρείτε στη σελίδα τους στο Facebook - ΘΕΣΜα

 

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σ’ ένα αστικό σπίτι της Αθήνας του 1942. Ο Δημήτρης Χαρίτος είναι ένας ανίκανος και ψεύτης πολιτευτής, ένας δειλός οσφυοκάμπτης, ο οποίος θέλει πάση θυσία να υπουργοποιηθεί. Όταν του δίνεται η ευκαιρία, μέσω ενός Έλληνα πράκτορα των Γερμανών, να γίνει υπουργός της κατοχικής κυβέρνησης, τότε χάνει το μέτρο, γελοιοποιείται χάριν της εξουσίας, αποκηρύσσει μέχρι και τον γιο του - ο οποίος ως αντάρτης του βουνού δυσκόλεψε την ανέλιξή του- και σφιχταγκαλιάζεται με την υπουργική καρέκλα, που δε θέλει με τίποτε να χάσει. Στην οικογένεια αυτού του προδότη, όμως, οι απόψεις είναι διαφορετικές: εκτός από τον αντιφρονούντα γιό του, η κόρη κι ο αδερφός του ενώνονται για να μεταφέρουν πίσω από την πλάτη του τρόφιμα και πολεμοφόδια στους αντάρτες. Μια αντίφαση που σχολιάζεται καυστικά.

Πίσω από τη έξοχη κωμωδία χαρακτήρων του Ψαθά, βρίσκεται σε όλη του την οξύτητα το τραγικό στοιχείο. Θίγεται το θέμα της εξάρτησης των ανθρώπων από την εξουσία, η επικινδυνότητα της αρρωστημένης φιλοδοξίας, ενώ παράλληλα τίθεται το δίλημμα αν οι επιλογές των ανθρώπων πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τη συνείδηση ή με το συμφέρον.

Ένας εξαιρετικός θίασος καταξιωμένων ηθοποιών, καθώς και νέων ταλαντούχων, έρχεται να αποδώσει με δεξιοτεχνία το σημαντικό αυτό έργο, που θα επιχειρήσει να επαναπροσδιορίσει την έννοια του ανθρωπισμού και να προτείνει αντίδραση κι αντίσταση σε όλα όσα θέλουν να μας μετατρέψουν σε άθυρμα στα σχέδια επίδοξων ''κατακτητών''. Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι ο Δημητράκης, όλο και κάποιον πρωταγωνιστή της σύγχρονης πολιτικής εξουσίας θα θυμίσει σε όλους μας...

ΔΙΑΝΟΜΗ
Φον Δημητράκης: Κώστας Μέρρας
Μαρία: Γιώτα Κατσίκα
Λεωνίδας: Μπάμπης Χαμπίπης
Άννα: Ειρήνη Καραγιώργου
Ζαρλάς: Κώστας Τσιμπούκας
Κατίνα/Σεραφείμ: Χρήστος Τσαμαλής
Ιουλία: Κούλα Μπούσιου
Φωφώ: Νάνσυ Καρακώστα
Γιάννης/Χωροφύλακας: Άκης Χονδρογιάννης